Tworzenie i kultura piwa


W jeden z majowych weekendów na zaproszenie Książęcego razem z Tomaszami (wayoflifestyle, facetemjestem.pl
wybrałem się do Tychów, na Press Trip. 
Jak się pewnie domyślacie (lub nie - ale mam nadzieję, że followujecie mnie na instagramie) ten wpis będzie dotyczył piwa.

Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem kiperem, ani specjalistą w tej dziedzinie. Będę się opierał na wiedzy zdobytej podczas zwiedzania Browaru, oraz posiłkował książką "Książęce- przepis na piwo" i dostępnymi źródłami.




Być może większość z Was już o tym wszystkim wie, ale pewnie są też tacy czytelnicy,którzy tak jak ja dopiero zaczynają poznawać bogaty smak świata piwa.

Pierwsze zdanie z wiki:
Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Brzmi imponująco, prawda? Sprawdźmy, dlaczego tak jest.

Krystalicznie czysta woda, chmiele goryczkowe i aromatyzowane, różne typy słodu
odpowiadające za barwę, drożdże piwowarskie. Wszystko ma wielkie znaczenie dla smaku piwa - jest ono tak dobre jak składniki, z których powstało.


Na początku była woda...
Pomimo tego, że nie posiada ona ani smaku, ani zapachu odgrywa wielką rolę. 
Jej jakość znacząco wpływa na smak piwa. Jeżeli woda będzie miękka, piwo wyda nam się delikatne i zrównoważone, z kolei przy użyciu twardej wody, smak będzie "zadziorny". 


Słód w browarze w Tychach transportowany jest w wagonach


Jak to się dzieje, że klasyczny lager ma zawsze charakterystyczną barwę, a mocniejsze gatunki nabierają bursztynowej dostojności? Za takie efekty odpowiada słód używany do produkcji.


Słód jest wysuszonym skiełkowanym ziarnem zbóż. Dzięki niemu możemy odkrywać pełną paletę piwnych barw i gęstą miękką pianę.  




Chmiel jest rośliną z rodziny konopiowatych, więc nie bez przyczyny niektórym przypomina marihuanę. 
Jest on zwany duszą piwa. Nadaje piwu przyjemną, szlachetną gorycz i wyjątkowy aromat.
Działa też antyseptycznie, zapewnia lepszą trwałość i utrzymuje pianę. 
Każda szyszka chmielu zawiera nawet trzysta różnych olejków zapachowych, które nasycają piwo charakterystyczną goryczką. 


Na koniec drożdże. 
Zamieniają cukry w alkohol i wiele innych produktów procesu fermentacji. Drożdże nadają ożywczą moc, sprawiają, że jest musujące, orzeźwiająco kwaskowe lub przyjemnie cierpkie. 
Kwasowość połączona z aromatycznym bukietem sprawia, że piwo jednocześnie syci zmysły i orzeźwia. 


W takich kadziach odbywa się proces warzenia piwa



Następnie fermentacja, dojrzewanie, filtracja i w końcu rozlew. 




Skoro piwo jest już gotowe, nadszedł czas degustacji.
Na świecie istnieją tylko dwa rodzaje alkoholu, które odbieramy jednocześnie przez wzrok, dotyk, węch, smak a nawet słuch. To szampan i piwo.


Piana stała się znakiem rozpoznawczym piwa. Może być miękka, gęsta, kremowa, mięsista, lekka a nawet toporna. Wydłuża czas ulatniania się zapachów ze szklanki, dzięki czemu piwo pachnie dłużej.

Nie lodowate, ale schłodzone do odpowiedniej temperatury smakuje najlepiej. W zależności od rodzaju ta temperatura zmienia się od 1 do kilku stopni.

Bukiet zapachowy piwa jest sercem jego sensorycznego profilu. Ta kluczowa cecha ma olbrzymi wpływ na smak. Skup się i spróbuj wyczuć wszystkie aromaty.
zielone- chmielowe
brązowe - słodowe
żółte i czerwone - kojarzone z anyżem i owocami
Wystarczająco długo już podziwiałeś pianę i kolor, temperatura jest idealna a zapachy pobudziły apetyt. Spróbuj, weź łyk i pozwól przepłynąć mu po całej powierzchni języka, dotknąć policzków i podniebienia. 

fot: Łukasz Jurczak /wp.pl

                                                                

Komentować możesz również nie będąc zarejestrowanym.


3 komentarze:

  1. Nie wiedziałem, że jest zielone piwo :O I jakie ładne kadzie! Pewnie wypolerowane na Wasz przyjazd :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię piwa ale chętnie bym zobaczyła jak się go tworzy :p

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mogą zostawiać także osoby niezarejestrowane.
Wystarczy zmienić opcję na "Anonimowy", lub Nazwa.